ŞUBE BAŞKANINDAN

Resmi Büyütmek İçin Tıklayın!

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Ankara Şubesi olarak, Medeniyetimizde kültür ve sanatın ehemmiyetini kavrayan, bu anlamda gayret ve çaba gösteren bir ekiple çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığında Kültür Varlığı olarak tescilli olan binamızın uzun uğraşlar sonucu resmi prosedürlerin ardından restorasyonunu tamamladık. Bulunduğu semte adını verecek ehemmiyetteki bir konağı Dil ve Edebiyat çalışmalarının yapılacağı bir ortam haline getirmek kolay olmadı. Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Demirtepe Konağını Derneğimiz adına kiraladıktan sonra, bir yıllık yenilenme sürecinden geçti. Tarihi dokusuna zarar vermeden, aslına uygun olarak yenilendi.

2008 yılında kurulan Derneğimizin Ankara Şubesi olarak 2014 Ekim ayı itibarı ile Dil ve Edebiyat alanında çalışmalarımızı başlattık. Yıllık çalışmalarımızı zamanın Usta Şair ve Yazarlarını genç kuşakla buluşturarak imza ve söyleşi günleri düzenledik. Özellikle her yıl devam edecek bazı çalışmalarımızdan söz etmeden geçemeyeceğim; “İz Bırakanlar” İz Bırakanlar programımızda fikir ve düşünceleriyle iz bırakmış, toplumun manevi liderliklerini yapan isimleri yöneticilerle buluşturarak fikir alışverişinde bulunmalarını sağlıyoruz.

Dünden bu güne birbirinden uzak, bir o kadar da birbirinin fikir katılımlarına toplumsal açıdan ihtiyaç duyulan edebi ve siyasi camiayı buluşturarak, toplumsal sorunların ele alınıp çözüm üretilmesi noktasında bir nebze olsun katkıda bulunmaya çalışıyoruz. “Akademik Sohbetler” Her ay gerçekleşen Akademik Sohbetler adlı programımızda güncel sorunları ele alarak, alanında uzman kişilere konferanslar düzenleyip katılımcılarla paylaşmalarını sağlıyoruz. “Kelimelerin Dili” Yine her ay gerçekleşen Kelimelerin Dili adlı programımız daha çok şair ve yazarların katılımcılarla buluşma noktası oldu. Kitap imza tanıtım stantlarının da hazır olduğu program zamanın birçok usta şair ve yazarlarını ağırlıyor. “Dil Kurslarımız” Dil kurslarımıza yoğun talep üzerine “Osmanlı Türkçesi Kursu” ile başlamış olduk. Yeni dönemde, talepler doğrultusunda kurslarımız artarak devam edecek. Haftalık programlarımız ise yeni sezonda kaldığı yerden devam edecek.

Üniversitelerde Kitap Yazar Buluşmaları, özellikle genç kuşağın talebi üzerine gerçekleştirmeyi planladığımız çalışmalarımızdan biri… Yapılan her çalışmaya genç kuşağın talep ve önerileri doğrultusunda yön vererek, gençlerin ihtiyacına cevap olacak, yarınlara daha doğru adım atabilmek için gençlerle el birliği ve gönül birliği esasına dayanarak hareket ediyoruz. Amacımız, kendini bilen, yürüyeceği yarınlara taşıdığı sorumluluğun şimdiden farkındalığını kavrayan bir gençliğe katkı sağlamak. Köklü bir medeniyetin yarınını temsil edecek, refahın ışığını gönüllerinde taşıyacak bu gençliği, zamanın usta şair - yazar ve mütefekkirleriyle buluşturarak, usta çırak ilişkisinin yeniden canlanmasını sağlamak. Bu sebepten, derneğimizi ziyaret eden her gencin talep ve önerilerinin yer aldığı bir form oluşturduk. Bu formlardan edinilen izlenimler doğrultusunda çalışmalarımıza yönveriyoruz.

Bu vesile ile bu medeniyet yolculuğunda bize imkân sağlayan Genel Başkanımız, Sayın Ekrem Erdem’e, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Mehmet Atilla Maraş’a ve yönetim Kurulunda yer alıp desteklerini esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Ayrıca, program davetlerimize katılarak, bilgi ve deneyimlerini bizimle ve katılımcılarla paylaşan toplumun manevi liderleri şair - yazar üstatlarımıza teşekkürlerimle saygılarımı arz ederim.

Abdullah Erdem CANTİMUR

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği